توانایی کودک
اگر اسباببازی که تهیه میکنید از حد تواناییهای فرزندتان بالاتر باشد و او از پس درک کردن یا بازی با آن وسیله برنیاید، ممکن است باعث آثار منفی زیادی در کودک شوید. آثاری مانند پرخاشگری، سرخوردگی و عصبانیت. اسباببازی و سرگرمی کودک به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. اسباببازیهای فیزیکی که نیاز به تحرک دارند، اسباببازی تقلیدی، اسباببازیهای فکری و خلاقانه، اسباببازی ساختنی و بازیهای آموزشی.
اسباببازی و سرگرمی کودک تا 3 ماهگی
در این بازهی سنی علاقهی کودک به وسایلی است که تولید صدا داشته باشند و توجه بینایی آنها را هم جلب کنند. در این بازهی سنی، مهم است که رنگ اسباببازی روشن و گرم باشد. برای این سن اسباببازیهایی که در دستان کودک جا بگیرند مناسب هستند چون دید کودک کامل نشده و از فاصلهی نزدیک اشیا را میتواند ببیند. با این مدل اسباببازی او سریعتر یاد میگیرد اشیا را در دستانش کنترل کند. صدا بهترین روش برای سرگرم کردن کودکان این بازهی سنی است. به همین علت بهتر است سراغ اسباببازیهایی با صداهای ملایم و متنوع بروید. عروسکهایی که تولید صدا میکنند و اسباببازیهای لمسی و حسی برای نوزادان این ردهی سنی بسیار جذاب است.
اسباببازی و سرگرمی کودک بین 3 تا 6 ماهگی
یک کودک در این سن انگشتان خود را زیاد میمکد و تلاش زیادی در گرفتن اشیا و مشت کردن دستانش دارد. اشیا و اسباببازیهای کوچک را به کودک ندهید چون هرچیزی را به سمت دهانش میبرد. جغجغهی سبک که خود کودک بتواند در دستانش آن را بگیرد و با تکان دادن تولید صدا کند برای او مناسب است. حیوانات و عروسکهای پارچهای توپر و مخملی بسیار مناسب هستند. بهتر است نرم و کوچک باشند تا کودک بتواند آنها را در آغوش خود نگه دارد. البته هرچه سادهتر باشند و قطعات اضافی مانند دکمه و قطعات جداشونده نداشته باشند بهتر است. عروسکهای پلاستیکی که با فشار دادن آنها صدای سوت خارج میشود هم بسیار برای کودکان این ردهی سنی جذاب هستند و مخصوصا هنگام استحمام به کمک شما میآیند.
اسباببازی و سرگرمی کودک بین 6 تا 9 ماهگی
تحرک و بازی کودک در این سن بیشتر میشدو. حرکات کودک دقیقتر شده و مغز او در حال تکامل است. خیلی از کودکان در این سن شروع به حرکت کردن میکنند. وسایل خانه برای کودک در این سن بسیار جذاب میشوند. خواندن کتاب برای کودک در این سن خیلی مفید است. البته هنگام کتاب خواندن بهتر است صداهای مختلف از خودتان درآورید. توپ و عروسک برای این کودکان خیلی مناسب است البته بهتر است اندازهی آن متوسط باشد همین طور آن را میتوانید در کنار ظروف کودک و نوزاد قرار بدید تا راحت نسبت به غذا خوردن علاقه نشان دهد.
اسباببازی و سرگرمی کودک بین 9 تا 12 ماهگی
ماشینهای اسباببازی و عروسکهای متحرک برای این کودکان و دکوراسیون اتاق آنان مناسب است. کنترل کودک در این سن سخت است چون سرپا میایستد و شروع به حرکت میکند. اسباببازیهای هل دادنی، تختههای جورچین، تلفن اسباببازی و وسایل خانهسازی بزرگ برای کودک مناسب است.
اسباببازی و سرگرمی کودک 1 تا 2 ساله
در این سن کودک نیاز به آموختن مهارتهای جدید دارد. اسباببازیهای که میتوان به آنها ضربه زد و یا فشارشان داد، لوازمی که به او آموزش اعداد یا حروف الفبا را میدهند، جعبههای کوچک، جورچین، ماشین آتشنشانی، اتوبوس، وسایل پلاستیکی پازلهای ساده و آلات موسیقی ساده و محکم مثل طبل برای این سن مناسب هستند.
اسباببازی و سرگرمی کودک تا 3 سالگی
از آنجاکه بازی کودک در این سن هدفمندتر میشود، پازل برای این گروه سنی بسیار مناسب است. در این سن کودکان علاقه به تقلید رفتار بزرگترها دارند بهتر است برای آنها کامیون تهیه شود که بتوانند آن را پر و خالی کنند. عروسک و حیوانات اسباببازی، وسایل آشپزخانه کوچک برای دخترها، پازل و جورچین و سهچرخه اسباببازیهای مناسبی برای این ردهی سنی هستند که میتوانند در کنار کالای خواب کودک و نوزاد نیز اهمیت زیادی داشته باشند.
اسباببازی و سرگرمی کودک تا 5 سالگی
بهتر است اسباببازیهایی که مهارتهای ریاضی و کلامی به کودک یاد میدهند را برای کودک تهیه کنید. تابلوهای آموزش دهندهی حروف الفبا و واژگان، لوازم هنری و کاردستی، قطعات ساختمان سازی و لگو، عروسکهایی با قابلیت تعویض لباس، توپ فوتبال و دوچرخه با چرخهای کمکی برای کودک در این سن مناسب هستند.
اسباببازی و سرگرمی کودک تا 7 سالگی
کودکان در این سن ممکن است به بازیهای کامپیوتری و گوشی علاقهمند شوند، کارت بازی و بازیهای فکری انجام دهند و با دوستان خود بازی گروهی داشته باشند. بنابراین بهتر است برای آنها خودروهای با کنترل، آهنربا و ذرهبین، عروسک و توپ، بازیهای فکری دارای استراتژی، وسایل ورزشی تهیه کنید.
در انتخاب و خرید اسباببازی به این نکات توجه کنید
تناسب با جنسیت
نباید از کودکی به فرزند خود اجبار کنید که با اسباببازیهای مشخصی بازی کند چون مربوط به جنسیت اوست اما به فکر تهیهی اسباببازیهایی باشید که مهارتهای او را برای نقشپذیری در آینده تقویت کند.