گلیم انواع مختلفی دارد که از ساده ترین نوع آن می توان از گلیم های دستباف نام برد که با طرح های سنتی بافته می شدند. در حال حاضر هم در گوشه و کنار کشور، بافت گلیم همچنان ادامه دارد. در زیر انواع گلیم توضیح داده شده است.
انواع گلیم ایرانی
گلیم ایل شاهسون
این نوع گلیم توسط ای سون در منطقه آذربایجان بافته می شود که بافت آن سسوماک است. در زمان محلی به این نوع گلیم ها، ورنی گفته می شود. برای زیبایی گلیم از نقوش هندسی شکسته با رنگ های ملایم استفاده می شود. گلیم ایل شاهسون به صورت ش تکه و با رنگ های مختلف بافته می شود.
گلیم لری
انوع دوم از گلیم های موجود در بازار، گلیم های لری است که در بافت آن ها از رنگ های سیاه، سبز، آبی، سفید با نقوش خاص منطقه استفاده می شود. خورجین بزرگ که برای نگهداری اثاث خانه استفاده می شود، از همین گلیم ها تهیه می شود. برای اینکه بافت گلیم های لری محکم شود، حاشیه آنها را قالی بافی می کنند.
گلیم هرسین
یکی دیگر از انواع گلیم در ایران، گلیم هرسین است که در آنها از حاشیه و زمینه، نقش ها ریز و پر استفاده می شود. در این نوع گلیم جای خالی به چشم نمی خورد. برای بافت حاشیه گلیم هرسین از پشم بز استفاده می شود که علت آن خاصیت ضدبید بودن پشم بز است. در گلیم هرسین از رنگ های سفید، سورمه ای، سبز و قرمز و اخیرا سرخابی استفاده می شود.
گلیم بلوچ
بلوچ ها هم در بافت گلیم دستی دارند. این قوم برای بافت گلیم از طبیعت خود الگو می گیرد. به طوری که نقوش روی گلیم همه از طبیعت و شرایط زیست محیطی منطقه سیستان و بلوچستان ملهم است. گلیم بلوچی سرتاسر راه راه شکل است که در هر ردیف آن نقوش متفاوت از طرح و رنگ دیده می شود. برای بافت این نوع گلیم از رنگ های تیره مانند قهوه ای، قرمز تیره، شتری و آبی سیر و رنگ های روشن مثل سبز، زرد، قرمز استفاده می شود.
گلیم خمسه
گلیم خمسه توسط شیرازی ها بافته می شود. خمسه یکی از ایل های معروف در شیراز است که برای بافت گلیم خود از رنگ های تیره استفاده می کنند و سپس ستارگانی مورب به صورت لوزی های متداخل روی آن بافت قرار می دهند. گلیم های ستاره ای به صورت کم عرض است و سپس چندین گلیم بهم متصل می شوند. در حال حاضر گلیم های طرح جدید خمسه با رنگ سفید در بازار موجود است.