سیستم تهویه مطبوع (Air Condition) دستگاهی است که با انجام عملیاتی بر روی هوا می تواند شرایط هوای محل مورد نظر را برای زیستن، کار کردن و یا عملیات صنعتی معینی، راحت و بهداشتی کند. با این سیستم شرایط هوا بصورت اتوماتیک ثابت می ماند و یا تغییر می کند. برای نصب این سیستم به مهندسی مکانیک نیاز است تا بتوان با توجه به عملکرد و کاربری سیستم های مختلف در این زمینه، آن را نصب کرد.
چرا به سیستم تهویه مطبوع نیاز است؟
هوای محیط بر روی سلامت و حالات روحی انسان تاثیر زیادی دارد و حتی می تواند نحوه انجام کار و بطور کلی تمام رفتارهای زندگی او را تحت تاثیر قرار دهد. بخش زیادی از عملکرد انسان در محیط های بسته و ساختمان انجام می شود. به طوری که می توان گفت انسان حداقل دو سوم از شبانه روز را در محیط های بسته به سر می برد. بنابراین وجود هوای پاک و تمیز اهمیت زیادی دارد. بویژه برای افراد سالمند، کودکان و بیمارانی که به مشکلات تنفسی مبتلا هستند، سیستم تهویه مطبوع اهمیت بیشتری پیدا می کند.
تهویه مطبوع چگونه عمل می کند؟
سیستم تهویه مطبوع عوامل مختلف هوا را تنظیم و تثبیت می کند که شامل رطوبت هوا (Air Moisture)، سرعت وزش هوا (Air Velocity)، صاف کردن و پالایش هوا از گرد و خاک (Air Filtering)، درجه ی حرارت (Temperature)، پاکی هوا با از بین بردن باکتریها (Air Sterilization) و از بین بردن بو و گازهای سمی است. در بین این موارد درجه حرارت اهمیت بیشتری دارد. زیرا دما اولین چیزی است که فرد احساس می کند. اما برخی از گازهای سمی با وجود مضراتی که برای بدن انسان دارند، تا ساعت ها احساس نمی شوند. اما سیستم تهویه مطبوع به دلیل توانایی در تشخیص مواد آلاینده و سمی، آنها را از محیط بسته خارج و به سمت هوای بیرون هدایت می کند.
تهویه مطبوع از نظر درجه حرارت به چند نوع تقسیم می شوند؟
سیستم تهویه مطبوع را از نظر درجه حرارت می توان به سه نوع تهویه مطبوع زمستانی یا سیستم تک فصلی گرم کننده (Heating System)، سیستم تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی و تهویه مطبوع سالانه یا سیستم دو فصلی گرم و سرد کننده تقسیم کرد.
سیستم تهویه مطبوع زمستانی و گرمایشی
سیستم هایی که برای تامین گرما در فصل سرد سال استفاده می شوند، تهویه مطبوع زمستانی هستند که از جمله می توان به بخاری، شومینه، شوفاژ با دیگ آب گرم و یا پکیج دیواری اشاره کرد که در فصول سرد سال گرمای محیط را تامین می کنند. سیستم های حرارت مرکزی همان شوفاژ و پکیج دیواری است و نسبت به وسایل گرمایشی همچون بخاری و شومینه مزایای بیشتری دارند.